Visualitza-ho al teu navegador

Nota de premsa

Ara Poesia 2022 presenta un programa intergeneracional que dona veu a Gabriel Ferrater, Narcís Comadira, Boris Vian, Lola Miquel i altres poetes contemporanis

• Els actes tindran lloc entre el 3 i el 25 de febrer de 2022 a la Casa de Cultura de la Diputació de Girona.

• L’edició d’aquest any s’obrirà el 3 de febrer a les 19.30 h amb la presentació del llibre de poemes Els moviments humans, de Narcís Comadira. La lectura s’acompanyarà del piano de Quim Solà.

• Totes les activitats són gratuïtes i per assistir-hi cal fer reserva prèvia a través de la web www.casadecultura.cat o bé a la secretaria de la Casa de Cultura de la Diputació de Girona, de dilluns a divendres, de 9.30 a 17.30 h.


Girona, 1 de febrer de 2022

El Festival de Poesia de Girona vol apropar la poesia a tothom. Per aquest motiu és un festival completament gratuït per al públic, amb una gran varietat de formats, estils i veus que té un espai destacat per a la innovació i l’experimentació però també per a propostes més arrelades a la tradició. El festival tindrà lloc a la Casa de Cultura de la Diputació de Girona del 3 al 25 de febrer.

Ara Poesia 2022 presenta un programa intergeneracional que, d’una banda, celebra l’Any Ferrater amb una taula rodona, moderada per Jordi Cornudella, en la qual poetes de diferents generacions —Salvador Oliva, Marta Pessarrodona, Maria Callís i Jaume Coll Mariné— parlaran de la influència de Gabriel Ferrater en la seva poesia. D’altra banda, s’homenatjarà Narcís Comadira en el seu vuitantè aniversari, que coincideix amb la seva darrera publicació, Els moviments humans (Grup 62, 2022). També s’homenatjarà el químic Enric Casassas i Simó (Sabadell, 1920 - Barcelona, 2000), un personatge reconegut del món cultural del país, a través del seu fill, Enric Casasses, Premi d’Honor de les Lletres Catalanes (2020). Alhora, es donarà veu a altres poetes contemporanis com Lola Miquel, que presentarà el seu últim llibre, amb el qual s’acomiada de la publicació de llibres de poesia; Pol Guasch, guanyador del Premi Anagrama de novel·la en català per Napalm al cor (Anagrama, 2021) i una de les veus més prometedores de les lletres catalanes, i Maria Sevilla, que juntament amb la discjòquei Tutu (Gemma Planell) oferiran un recital inèdit especialment creat per al festival.

El dijous 3 de febrer s’encetarà el festival amb la presentació del darrer recull de poemes Els moviments humans de Narcís Comadira, títol que remet a la Divina comèdia de Dante. La lectura del llibre s’acompanyarà del piano de Quim Solà. Aquest acte forma part de la commemoració del 80è aniversari de Narcís Comadira, que aplega diferents activitats a la ciutat.

El dissabte 5 de febrer les sonoritats electròniques de Tutu (Gemma Planell) s’uniran als versos de Maria Sevilla. Les sessions de Tutu es defineixen com odes a la vida, entre pura adrenalina i la curiositat més genuïna. La poesia de Sevilla no deixa indiferent, és punyent i intensa, tracta temes rabiosament contemporanis i alhora universals com les desigualtats, la hipocresia, els psicòtrops, etc. Un concert inèdit creat especialment per aquesta ocasió.

Sònia Moyà presentarà Silur (Meteora, 2019) el diumenge 6 a les 18.00 h i ho farà acompanyada del contrabaixista gironí Manel Fortià i del moviment i el cos de Maria Ribera. Mireia Calafell diu en el pròleg del recull: «Moviment, viatge, desplaçament, és a dir, recerca: heus aquí el que batega a Silur a través d’una geologia que s’omple d’aus migratòries, moviments sísmics i tsunamis per a descriure un món que és, abans que res, un retrat en erupció del jo poètic».

Lola Miquel presentarà el seu darrer recull de poemes, Sutura (Pagès Edicions, 2021), el dimecres 9 de febrer, i ho farà acompanyada de la viola de roda de Marc Egea, un músic sorprenent a cavall entre les arrels i l’experimentació. Presentaran l’acte Ingrid Guardiola i Àngels Moreno, les escriptores del pròleg i l’epíleg del llibre.

Casasses homenatjarà Casassas en una lectura difònica. Enric Casasses, juntament amb el poeta Guim Valls, llegirà el poemari A la dula vés, d’Enric Casassas i Simó (Sabadell, 1920 - Barcelona, 2000), investigador en química, president de l’Institut d’Estudis Catalans i un personatge reconegut en el món cultural del país, que va deixar una obra literària de tota una vida que majoritàriament resta inèdita. El 2002, Llibres del Segle en publicava pòstumament l’obra poètica i vint anys més tard el seu fill, Enric Casasses, li oferirà aquest homenatge que podrem seguir el dissabte 12 de febrer a les 19.30 h.

Carles Dachs, poeta i filòleg, guanyador del 19è Premi de Poesia de Sant Cugat a la Memòria de Gabriel Ferrater amb el seu tercer poemari, Vent a la mà (Edicions 62, 2021), presentarà aquest recull a Girona el 16 de febrer acompanyat d’Irene Tarrés, poeta, filòloga i psicòloga de Sant Feliu de Pallerols.

Un altre homenatge en forma de cabaret literari serà el que es farà al francès Boris Vian, conegut especialment com a escriptor i músic de jazz. L’espectacle, amb dramatúrgia de Lluís-Anton Baulenas, melodies d’Oriol Tramvia i de Pau Mainé i il·lustracions de Miquel Zueras, es portarà a escena el dijous 17 de febrer a l’Auditori Josep Viader, amb Lluís-Anton Baulenas i Pau Mainé.

El 19 de febrer Neus Borrell (veu) i Bru Ferri (piano) presentaran el treball titulat Llibretes i orogènesis (The Indian Runners, 2021), un àlbum ple d’elegància i personalitat que posa música a textos d’una gran intimitat de Pepe Sales, Maria Mercè Marçal, Oriol Sauleda, Doroty Armenia i Blanca Llum Vidal.

Aquest 2022 es commemoren els cent anys del naixement i els cinquanta de la mort de Gabriel Ferrater (Reus, 1922 - Sant Cugat del Vallès, 1972), poeta, lingüista, traductor i crític. La Casa de Cultura de la Diputació de Girona s’uneix als actes que promou la Institució de les Lletres Catalanes amb una taula rodona el 23 de febrer a les 19.30 h, moderada per Jordi Cornudella, comissari de l’Any Ferrater, en la qual es parlarà del llegat de Gabriel Ferrater a poetes de diverses generacions. En parlaran Marta Pessarrodona, Salvador Oliva, Maria Callís i Jaume Coll Mariné.

Pol Guasch és segurament una de les veus més esperades del festival. Es va donar a conèixer gràcies al reconeixement que li va atorgar el Premi Francesc Garriga el 2018 per Tanta gana (LaBreu, 2018), i posteriorment va publicar La part del foc (Viena, 2021). El salt a la novel·la el va fer amb Napalm al cor (Anagrama, 2021), amb la qual va obtenir el Premi Anagrama de novel·la en català. En aquesta ocasió l’acompanyarà una altra poeta igualment esperada, Mireia Calafell, que va obtenir el reconeixement amb la Lletra d’Or 2015 al millor llibre publicat en català per Tantes mudes (Perifèric Edicions, 2014) i el 2020 va publicar Nosaltres, qui (LaBreu), també guardonat en diferents ocasions. Complementarà el recital l’acció sonora lliure del músic Adriano Galante, fundador i músic del col·lectiu Seward. Plegats oferiran el recital Nosaltres, foc el 24 de febrer a les 13.30 h.

Nuvanut és el projecte musical de la poeta Silvie Rothkovic i el músic Jan Garrido (Xiula) en un format que fusiona recital i música, amb Silvie als teclats i Jan a les veus i les guitarres. Interpretaran cançons d’Hotel Iglú (autoeditat, 2021) en un diàleg amb els poemes de Rothkovic recollits a Als llacs (LaBreu, 2021). Aquesta proposta ens acosta a la poesia d’una poeta d’una singularitat sorprenent i sovint desconcertant que, amb la seva actitud d’aïllament i d’invisibilitat, ha acabat bastint un univers propi.

També es vol fer arribar la poesia als més petits, amb Patricia McGill, contadora d’històries, que ens portarà l’espectacle Un bri de mots. La Patricia diu d’ella mateixa: «Soc llicenciada com a actriu a l’EMAD de Montevideo, i he tastat disciplines com ara cant, dansa clàssica i contemporània, expressió corporal i pantomima. Ara fa prop de vint anys que em vaig capbussar en el món de la narració oral mitjançant tallers, cursos de narrativa, contes, símbols, poesia, i sobretot, sobretot observant la tasca d’altres professionals». I de l’espectacle explica que es tracta d’una sessió de contes, poemes i cançons per a persones a partir de 4 anys que transcorrerà a mercè d’anècdotes personals i també de Salvat-Papasseit, Miquel Martí i Pol, Mar Benegas, Jacques Prévert, Mordicai Gerstein, Daniel Picouly, Nathalie Novi... i molts més. Tot depèn de com bufi el vent. Això serà el dijous 10 de febrer a les 17.30 h.

Les fotografies que il·lustren el cartell d’aquesta edició del festival són d’Anna Bayó, fotògrafa, professora de mitjans audiovisuals de l’Escola d’Art d’Olot i llicenciada en història de l’art.

El Festival de Poesia de Girona, Ara Poesia, és una iniciativa de la Casa de Cultura de la Diputació de Girona i compta amb la col·laboració de la Institució de les Lletres Catalanes.

Totes les activitats tindran lloc a la Casa de Cultura de la Diputació de Girona i són gratuïtes amb reserva prèvia obligatòria, que es pot fer en línia, a la pàgina web de la Casa de Cultura (www.casadecultura.cat), o bé presencialment a la secretaria, de dilluns a divendres de 9.30 a 17.30 h.

Si necessiteu fotografies o més informació de les activitats podeu demanar-les a: divulgacio@casadecultura.org.

PROGRAMA


Dijous 3 de febrer de 2022 a les 19.30 h · Auditori Josep Viader
Poesia i música
Lectura del llibre Els moviments humans, de Narcís Comadira
Amb Narcís Comadira i Quim Solà

A l’inici d’aquest any, Narcís Comadira va presentar el llibre de poemes Els moviments humans coincidint amb el seu vuitantè aniversari. El llibre està format per un pròleg, una quarantena de poemes i un epíleg. El títol fa referència a la Divina comèdia de Dante, mort ara fa poc més de set-cents anys, i a la gent i les passions que poblen aquesta vasta obra.

El poeta llegirà el pròleg, l’epíleg i una selecció de poemes. L’acompanyarà al piano Quim Solà.


Dissabte 5 de febrer de 2022 a les 20.00 h · Aula magna
Poesia i música electrònica
Zona d’experimentació poeticosonora
Amb Tutu i Maria Sevilla

En aquesta vetllada es trobaran les sonoritats electròniques de Tutu (Gemma Planell) amb els versos de Maria Sevilla. Les sessions de Tutu es defineixen com odes a la vida, entre pura adrenalina i la curiositat més genuïna. La poesia de Sevilla no deixa indiferent, és punyent i intensa, tracta temes rabiosament contemporanis i alhora universals com les desigualtats, la hipocresia, els psicòtrops, etc. Dos llenguatges, dues veus, dues personalitats, dos mons que xoquen per deixar espai a l’experimentació artística, a mig camí entre paraula i sonoritat.


Diumenge 6 de febrer de 2022 a les 18.00 h · Auditori Josep Viader
Poesia, música i moviment
Silur
Amb Sònia Moya, Maria Ribera i Manel Fortià

Extrets del llibre homònim, cinquè recull de l’autora, Sònia Moya, els poemes de Silur neixen de la necessitat d’entendre la sacsejada com a possibilitat per al canvi. A partir de la figura mitològica del Namazu, silur gegantí que a l’antic Japó era culpat dels moviments sísmics, el llibre i l’espectacle fan un recorregut a través de tres dels quatre elements per obrir els braços a l’esfondrament com a símbol de la catarsi i, per tant, del renaixement.
Sònia Moya hi posa el vers, Maria Ribera el cos, Manel Fortià la música. I amb aquest llenguatge que acaba sent únic, travessen aire, terra i aigua per donar la benvinguda al sisme i viure’l en plenitud i amb els ulls oberts al canvi. Perquè saben que en la reconstrucció hi trontolla qualsevol estructura.



Dimecres 9 de febrer de 2022 a les 19.30 h · Aula Magna / Auditori Josep Viader
Poesia i música
Presentació del poemari Sutura, de Lola Miquel
Amb Lola Miquel i Marc Egea. Presenten l’acte Ingrid Guardiola i Àngels Moreno
Lola Miquel presenta Sutura (Pagès Editors, 2021), el seu darrer poemari i amb el qual diu adeu a la publicació de llibres de poesia amb la intenció d’obrir-se pas en altres àmbits literaris. Sutura és una tria de poemes, la major part ja publicats, presentats amb una nova estructura que en permet una relectura i noves significacions. Els poemes giren entorn del malestar de la societat occidental amb la caiguda o la fragmentació dels seus pilars fonamentals: l’individu, la mort, Déu o l’αρχέ, l’amor, la relació amb l’altre, sigui humà, vegetal o animal.., que han generat els buits, les ferides o forats que intentaria tancar tota sutura. Vivim en una societat suturada i som subjectes subjectats per sutures. Entorn d’aquesta unió poeticoquirúrgica gira tota l’antologia, a través d’un fer poètic polièdric, que transita constantment explorant noves vies, amb una vitalitat inesgotable.
Lola Miquel vindrà acompanyada d’Ingrid Guardiola i d’Àngels Moreno, les escriptores del pròleg i l’epíleg, i de Marc Egea amb la viola de roda.


Dijous 10 de febrer de 2022 a les 17.30 h · Aula A
Familiar
Un bri de mots
Amb Patrícia McGill

Sessió de contes, poemes i cançons per a persones a partir de quatre anys.
Veniu a jugar amb el ritme d’imatges i de sons. Fregueu-vos els ulls i les orelles per copsar la bellesa profunda d’històries i il·lustracions. Deixeu-vos anar i balleu al compàs de paraules i silencis. Llegiu, dieu, escolteu i mireu.
Ara un braç, ara una cella, que fan passes de ball amb les pometes que cauen del pomer i amb el peixet que salta del sarronet.
Deixeu que us esclatin les paraules dins la boca i dins el cor, que el batec dels mots us porti de viatge.
Anirem a mercè d’anècdotes personals i també de Salvat-Papasseit, Miquel Martí i Pol, Mar Benegas, Jacques Prévert, Mordicai Gerstein, Daniel Picouly, Nathalie Novi... i molts més. Tot depèn de com bufi el vent.


Dissabte 12 de febrer de 2022 a les 19.30 h · Auditori Josep Viader
Poesia
A la dula vés
Amb Enric Casasses i Guim Valls
El 2002 es va publicar pòstumament l’obra poètica A la dula vés (Recull de reculls) d’Enric Casassas i Simó, químic i personatge reconegut del món cultural del país. Vint anys més tard, el seu fill, el poeta Enric Casasses, ret un homenatge al pare amb la complicitat del també poeta Guim Valls. Un recital en el qual s’aniran desgranant els poemes del recull. Uns poemes plens de lucidesa, crítica, ironia i eminentment humor.

El títol apel·la a la llibertat i convida a moure’ns fora de les convencions i les modes. Aquesta mateixa llibertat amb la qual la ciència i les humanitats es confonen. En paraules de Casasses, «en la poesia, com en l’alquímia, el microcosmos i el macrocosmos es reflecteixen i hom és alhora l’estudiant i l’objecte d’estudi, l’experimentador i la matèria de l’experiment».


Dimecres 16 de febrer de 2022 a les 19.00 h · Auditori Josep Viader
Recital
Presentació del llibre Vent a la mà, de Carles Dachs
Amb Carles Dachs i Irene Tarrés

Presentació del llibre Vent a la mà, de Carles Dachs, guanyador del 19è Premi de poesia de Sant Cugat a la memòria de Gabriel Ferrater. El jurat del premi, un dels més prestigiosos i ben dotats en llengua catalana (format per Xavier Folch, Jordi Cornudella, Marc Romera, Enric Sullà i Marta Pessarrodona), va destacar que es tracta d’un llibre «de plena maduresa» i «destinat a deixar la seva empremta».
Dachs vindrà acompanyat de l’escriptora de Sant Feliu de Pallerols Irene Tarrés.



Dijous 17 de febrer de 2022 a les 19.30 h · Auditori Josep Viader
Cabaret poètic
Manual de supervivència (Homenatge a Boris Vian)
Amb Lluís-Anton Baulenas i Pau Mainé

Lluís-Anton Baulenes presenta un espectacle de cabaret literari en el qual descobrirem Boris Vian, escriptor francès —però també trompetista de jazz, enginyer, inventor, cantautor, crític, etc.—, la figura de l’intel·lectual provocador que va posar en dubte l’ordre establert a través de la sàtira i una visó molt particular del món. Baulenas, acompanyat de la guitarra de Pau Mainé, en aquesta ocasió ens descobreix la vessant poètica de Vian, més íntim i preocupat per la vida i alhora més irònic que mai. Amb melodies d’Oriol Tramvia i Pau Mainé i il·lustracions de Miquel Zueras.


Dissabte 19 de febrer de 2022 a les 20.00 h / Auditori Josep Viader
Poesia i música
Llibretes i orogènesis
Amb Neus Borrell i Bru Ferri

Neus Borrell i Bru Ferri, dues veus i un piano, canten Pepe Sales, Maria Mercè Marçal, Oriol Sauleda, Doroty Armenia i Blanca Llum Vidal. En aquests textos, que troben en les llibretes i diaris dels poetes, descobreixen un contingut d’una intimitat preciosa.

El projecte comença el juny de 2019, quan la Neus i el Bru es topen amb un feix de llibretes manuscrites de Pepe Sales que formaven part d’una exposició al Konvent de Berga. El setembre del mateix any publiquen l’EP Llibretes de Pepe Sales (Coopula, 2019), on musiquen sis textos inèdits de l’autor. Decideixen seguir treballant amb textos procedents de llibretes i diaris de diferents autors i autores contemporanis. D’aquest treball neix el seu primer LP, Llibretes i orogènesis (The Indian Runners, 2021), que el 2021 es va poder veure en altres festivals com el Poesia Barcelona, el festival Primavera Pro, el Festival Poesia i +, i el Festival Nacional de Poesia de Sant Cugat, entre altres.


Dimecres 23 de febrer de 2022 a les 19.30 h / Aula Magna
Taula rodona
El llegat de Gabriel Ferrater
Amb Marta Pessarrodona, Salvador Oliva, Maria Callís i Jaume Coll Mariné. Modera la taula Jordi Cornudella.

L’obra poètica de Gabriel Ferrater va ser una obra de pocs anys però encara té una empremta forta en la poesia catalana d’avui. Commemorant el centenari del seu naixement i el cinquantenari de la seva mort, en parlarem amb dos poetes de la generació que en va rebre directament el mestratge i la influència i amb dos poetes que no el van tractar personalment perquè pertanyen a una promoció molt més recent.
L’acte s’emmarca dins l’Any Gabriel Ferrater, promogut per la Institució de les Lletres Catalanes (ILC).


Dijous 24 de febrer de 2022 a les 19.30 h · Auditori Josep Viader
Poesia i música
Nosaltres, foc
Amb Mireia Calafell, Pol Guasch i Adriano Galante

Nosaltres, foc neix, segurament, de la imprevisió: és per casualitat que els versos de Mireia Calafell i Pol Guasch es troben amb la música d’Adriano Galante. Però de la casualitat sorgeix la mescla, i és així que es consolida una manera d’entendre el so, les paraules, el ritme. Poesia i música s’uneixen a través de l’acció sonora lliure de Galante i, amb cada representació, que és única i diferent, els poemes i les melodies es conjuminen entre ells, s’escolten, es resignifiquen, s’eixamplen. Cremen.


Divendres 25 de febrer de 2022 a les 20.00 h · Auditori Viader
Poesia i música
Nuvanut
Amb Silvie Rothkovic i Jan Garrido

Nuvanut és un territori al nord del Canadà que dona nom al disc de la poeta Silvie Rothkovic i el músic Jan Garrido (Xiula) i alhora és el paisatge imaginari comú que envolta el projecte. En aquesta ocasió es presenta en un format que fusiona recital i música, amb Silvie als teclats i Jan a les veus i les guitarres, reinventant les cançons d’Hotel Iglú (autoeditat, 2021) en diàleg amb el poemari Als llacs (LaBreu, 2021). La proposta ens permet acostar-nos a la veu poètica de Silvie Rothkovic, molt particular i allunyada de la tradició més nostrada, amb referents del món de la música i de l’art del segle XX.

Podeu descarregar-vos la nota de premsa aquí

Facebook
Facebook
Twitter
Twitter
Website
Website